Sentence Completion | Test 2

Number of Questions: 20 | Difficulty: Moderate

Direction: Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/sentences meaningfully complete.

Q.1. …………..  the activities of moneylenders could have an adverse impact on those who ………….  access to bank credit.
(a) Encouraging, enjoying
(b) Permitting, denied
(c) Confining, entitled
(d) Curbing, lack

Q.2. The government has decided not to make any ………….. changes in the country’s tax …………
(a) sweeping, regime
(b) transparent, hike
(c) drastic, net
(d) constitutional, revenue

Q.3. The RBI has ………….. a statement that the implementation of KYC forms should not lead to the denial of banking ………… to customers.
(a) released, asset
(b) issued, services
(c) drafted, clearing
(d) made, tariff

Q.4. The new scheme ………… all persons with disabilities defined ………….  the Disabilities Act.
(a) discriminates, according
(b) recognizes, beneath
(c) profits, within
(d) covers, under

Q.5. A good management will decide not only the ………….. for equipment but also its ……….. for deciding priorities.
(a) need, urgency
(b) usefulness, utility
(c) cost, value
(d) requirement, necessities

Q.6. …………… appears to be a small error in the beginning may turn out to be a …………. in the long run.
(a) It, disaster
(b) What, blunder
(c) That, debacle
(d) It, slip

Q.7. Being very …………… in nature, he always uses his …………… skills.
(a) adamant, soft
(b) polite, basic
(c) humble, experimental
(d) mild, aggressive

Q.8. Demand and supply do not ………….. the same relation ship as the one that …………… between height and weight.
(a) possess, has
(b) incur, is
(c) defend, volunteers
(d) bear, borne

Q.9. If the system ………..  to yield the desired result,try to …………… the whole procedure in the given sequence.
(a) entitles, dump
(b) ignores, reproduce
(c) fails, reoperate
(d) imitates, generate

Q.10. He is so ………. in his approach that not a single point ever …….. his attention.
(a) meticulous, escapes
(b) casual, erodes
(c) fanatic, brings
(d) deliberate, attracts

Q.11. Generally, …………. students ………….. those who are mediocre.
(a) humble, surmount
(b) meritorious, surpass
(c) bright, overestimate
(d) studious, respect

Q.12. ………… and ………..  should not be tolerated in our country which boasts of ‘Ahimsa’ as its way of life.
(a) Politicking, elections
(b) Dishonour, efficiency
(c) Lethargy, procrastination
(d) Hatred, violence

Q.13. He …………. a wrong act because it was ………. for him to do so due to circumstantial forces.
(a) compelled, necessary
(b) refused, dangerous
(c) did, avoidable
(d) committed, inevitable

Q.14. Many teachers …………. they lack ………..  for leaving the job.
(a) cited, reason
(b) explained, force
(c) claimed, understanding
(d) argued, culprit

Q.15. Skeptics would not ……….. that the earth actually moves, let alone that it ………. around the sun.
(a) permit, orbits
(b) accept, revolves
(c) experience, circles
(d) assume, went

Q.16. Unpredictable ………..  of the child could not lead the consultants to any …………..
(a) performance, setting
(b) belief, judgment
(c) operation, purpose
(d) behaviour, conclusion

Q.17. A public servant who is guilty will not ………… punishment and no ………… person will be punished.
(a) be, sincere
(b) flee, guilty
(c) defend, common
(d) escape, innocent

Q.18. Few professions can………… the sheer variety and constant ……….  of being a doctor.
(a) like, struggle
(b) share, enthusiast
(c) match, challenge
(d) draw, workload

Q.19. The organization …………… to popularize Indian classical music among the youth which has lost …….. with its cultural roots.
(a) endeavours, touch
(b) wishes, interest
(c) efforts, experience
(d) exerts, intrigue

Q.20 One of the major critiques of the examination system is that it …………  to a spirit of ……………..  competition among the students.
(a) results, defective
(b) accompanies, adequate
(c) develops, intense
(d) leads, unhealthy

 

Answer key

1.d | 2.a | 3.b | 4.d | 5.a | 6.b | 7.d | 8.d | 9.c | 10.a | 11.d | 12.d | 13.d | 14.a | 15.b | 16.d | 17.d | 18.c | 19.a | 20.d

Related Posts
Ask for Guidance

Want help with a specific topic or facing difficulties with your MBA prep? We are here to help. Just type in whatever you need guidance on and we will have our experts write a blog on it.

Subscribe with us