Sentence Completion | Test 1

Number of Questions: 20 | Difficulty: Easy

Direction: Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/sentences meaningfully complete.

Q.1. The teacher must ………….. the unique style of a learner in order to ……………….  it to the desired knowledge.
(a) advocate, direct
(b) perpetuate, develop
(c) appreciate, focus
(d) absorb, maintain

Q.2. Not all countries benefit ……………….  from liberalization. The benefits tend to ………….. first to the advantaged and to those with the right education to be able to benefit from the opportunities presented.
(a) equally, generate
(b) richly, downgrade
(c) suitably, ascribe
(d) uniformly, percolate

Q.3 . He has ……….. sense of words. Therefore, the sentence he constructs are always …………. with rich meaning.
(a) profound, pregnant
(b) distinguished, loaded
(c) terrific, tempted
(d) meaningful, full

Q.4. He was an ……….. Musician, had been awarded the George Medal during the second world war and …………… with the title of Rai Bhadur.
(a) outstanding, popularize
(b) underestimated, declared
(c) accomplished, honoured
(d) impressive, assigned

Q.5. Whether it be shallow or not, commitment is the ………….. the bedrock of any………. loving relationship.
(a) expression, perfunctory
(b) foundation, genuinely
(c) manifestation, deep
(d) key, alarmingly

Q.6. Many people take spirituality very seriously and …………… about those who do not worrying about them ………….. and them to believe.
(a) think, criticizing
(b) pride, appraising
(c) rationalize, enabling
(d) wonder, prodding

Q.7. Unless new reserves are found soon, the world’s supply of coal is being …………..  in such a way that with demand continuing to grow at present rates reserves will be …………. by the year 2050.
(a) consumed, completed
(b) depleted, exhausted
(c) reduced, argument
(d) brunt, destroyed

Q.8. If you are a ………… you tend to respond to stressful situations, in a calm secure, steady and ………….. way.
(a) resilient, rational
(b) obdurate, manageable
(c) propitious, stable
(d) delectable, flexible

Q.9 Management can be defined as the process of ………….. organizational goals and non-human resources to…………… Improve value added to the world.
(a) getting, deliberately
(b) managing, purposefully
(c) targeting, critically
(d) reaching, continuously

Q.10.  If you are an introvert, you ………….  to prefer working alone and, if possible, will ………….. towards projects where you can work by yourself or with as few people as possible.
(a) like, depart
(b) advocate, move
(c) tend, gravitate
(d) express, attract

Q.11. The …………….. playing of loud music has led the angry residents of this vicinity to file a police complaint and move court against the organiser’s lack of …………… for the people’s need for a peaceful neighbourhood.
(a) peaceful, thought
(b) abrupt, hope
(c) incessant, consideration
(d) fashionable, friendliness

Q.12. The …………. of the chronic balance of payments deficit which has ………… the Finance Ministry under three Prime Ministers is very real.
(a) temptation, reviled
(b) understanding, menaced
(c) impact, underestimated
(d) dilemma, plagued

Q.13. Britain for the present, is deeply …………….. in economic troubles, and the economic future, heavily …………….. looks uncertain.
(a) engrossed, responsive
(b) ingrained, skeptical
(c) saturate, enveloped
(d) mired, mortgaged

Q.14 Our Constitution was based on the belief that the free ………… of ideas people and cultures is essential to the ………….  of a democratic society.
(a) selection, concurrence
(b) interchange, preservation
(c) reversal, upholding
(d) dissemination, congruence

Q.15. As this country has become more ……….. industrial and internationalized, it has like all Western democracies in the …………. of the executive.
(a) urbanized, role
(b) objective, wealth
(c) synthesized, efficiency
(d) civilized, convenience

Q.16 More is …………… of conditions of the tribals in Maharashtra than …………….. conditions of those in the other parts of the country.
(a) certain, the
(b) known, of
(c) aware, of
(d) favourable, those

Q.17.  Although ……….. is not a very desirable feeling we need a certain amount of it to ………….. well.
(a) anxiety, exist
(b) grief, enjoy
(c) impatience, preach
(d) anger, define

Q.18. Although he is a …………. person, he occasionally loses his………….
(a) quiet, power
(b) cheerful, grief
(c) balanced, temper
(d) thoughtful, anxiety

Q.19. In a ………. tone, the leader made a powerful …………… to the mob.
(a) realistic, zeal
(b) lower, conviction
(c) loud, argument
(d) soft, appeal

Q.20. The tunnel was so ……….. and congested, that we became …………..
(a) long, enthusiastic
(b) deep, cautious
(c) dark, frightened
(d) crowded, isolated

 

Answer key

1.c | 2.a | 3.a | 4.c | 5.b | 6.d | 7.b | 8.a | 9.d | 10.c | 11.c | 12.d | 13.b | 14.b | 15.a | 16.b | 17.b | 18.c | 19.d | 20.c

Practice more questions on Sentence Structuring, HERE.

Related Posts
Ask for Guidance

Want help with a specific topic or facing difficulties with your MBA prep? We are here to help. Just type in whatever you need guidance on and we will have our experts write a blog on it.

Subscribe with us