Percentages | Test 1

Number of Questions: 20 | Difficulty: Easy

Q.1. In the country of Tattoland, a new term tercentage has been introduced in the place of percentage. While percentage is per 100, tercentage is per 125. What will be the tercentage marks obtained by a student in Tattoland if his percentage of marks is 60?
(a) 48 tercentage
(b) 75 tercentage
(c) 60 tercentage
(d) Cannot be determined

Q.2. In the country of Tappoland, a new term hercentage has been introduced in the place of percentage. While percentage is per 100, hercentage is per 1000. What will be the hercentage marks obtained by a student in Tappoland if his percentage is 60?
(a) 6 hercentage
(b) 600 hercentage
(c) 166.66 hercentage
(d) Cannot be determined

Q.3. In a ∆ABC, measurement of <ABC = 15°. What will be the value of <ABC when seen through a magnifying glass which can magnify any object by 20%?
(a) Value reduced by 20%
(b) Same value
(c) Value increased by 20%
(d) Value decreased by 16.66%

Q.4. In a maternity centre, 5% of all the childbirth cases result in twins. What is the approximate percentage of twins out of total children born? (Assume all child birth cases result in either single child or twins only)
(a) 5%
(b) 7.6%
(c) 9.5%
(d) 10.4%

Q.5. Due to a price hike of 20%, 4 kg less sugar are available for Rs120. What is the initial price per kg of sugar?
(a) Rs 5/kg
(b) Rs 4/kg
(c) Rs 6/kg
(d) Rs 5.5/kg

Q.6. A person has to pay 20% tax on first Rs 4500 earned; for the amount earned between Rs 4500 and Rs 7500, the tax is 25%, and for the amount earned more than Rs 7500, the tax is 30%. If he paid 23.33% of his income as tax, then what is his income?
(a) Rs 9000
(b) Rs 8500
(c) Rs 10,000
(d) Rs 10,500

Q.7. A Clothes shop offers a discount to all its customers on the basis of the value of the purchase. If the value of purchase is less than Rs 3200, then the customer gets a discount of 14%. The customer gets 16% discount on purchase between Rs 3200 and Rs 6300.The customer gets a discount of certain % on the purchase exceeding Rs 6300. A customer gets a total discount of Rs 1520 which is equal to 16% of the purchase value. How much discount does the customer get for amount exceeding Rs 6300?
(a) 16%
(b) 18%
(b) 20%
(b) 22%

Q.8. Three friends P, Q, and R donate 8%, 7%, and 9% of their salary to a charitable hospital in the given order. Salary of P and Q is same and the difference of their donations is Rs 74. The total donation by the P and Q is Rs 525 more than R’s donation. What is the percentage of the total salary of the three donations?
(a) 7.95%
(b) 8.3%
(c) 6.34%
(d) None of these

Q.9. Fresh watermelons contain 90% water by weight, whereas dry watermelons contain 20% water by weight. What is the weight of dry watermelon obtained from 20 kg of fresh watermelon?
(a) 2.4 kg
(b) 2 kg
(c) 2.5 kg
(d) Cannot be determined

Q.10. In solution of sugar and water, the ratio of sugar and water by weight is 1:4. This solution is heated, and in the process, it loses 50% weight. What is the ratio of weight of sugar and water in the final mixture?
(a) 4:1
(b) 2:1
(c) 2:3
(d) 3.5:2

Q.11. Rate of inflation is 1000% per annum. What is the value of an article two years from now if it costs Rs 6 today?
(a) Rs 66
(b) Rs 126
(c) Rs 660
(d) Rs 726

Q.12. Dataman Infosys Systems is a Lucknow-based software company which is growing tremendously. It doubled its turnover in 1998 from Rs 50 crores in 1997. Then it tripled its turnover in 1999 and grew by 50% in 2000. What is the turnover at the end of 2000?
(a) Rs 250 cr
(b) Rs 450 cr
(c) Rs 300 cr
(d) Rs 600 cr

Q.13. In the recently concluded CBSE board examination,a total of 600,000 students appeared. 40% of them were females, whereas the rest were males. Pass percentage among males is 75% and the overall pass percentage is 70%. What is the pass percentage among females?
(a) 37.5%
(b) 50%
(c) 62.5%
(d) 70%

Q.14. Because of the budget presented by Mr Yashwant Sinha, the price of sugar increased by 40%. Verma family reduced its consumption so that expenditure on sugar is up by 12%. If the total consumption of sugar before the rise in price was 50 kg. What is the present consumption of sugar?
(a) 48 kg
(b) 40 kg
(c) 36 kg
(d) 32 kg

Q.15. Tatto’s working hours per day were increased by 25% and his wages per hour were increased by 20%. By how much per cent was his daily earnings increased?
(a) 20%
(b) 25%
(C) 50%
(d) 45%

Q.16. A’s income is reduced from Rs 75,000 to Rs 60,000, whereas B’s income for the same period is increased from Rs 60,000 to Rs 75,000. What percentage of decrease in A’s income is the increase in B’s income?
(a) 125%
(b) 75%
(c) 133%
(d) 100%

Q.17. 18% of A plus 15% of B plus 19% of C is equal to 17% of the sum of A, B, and C. If A-B= 500 and A-C= 3400, then what is the value of A+B+C?
(a) 12,400
(b) 11,600
(c) 13,500
(d) None of these

Q.18. Out of 51,600 candidates who appeared in an examination, 35% failed, whereas remaining 15% passed with honours. What is the number of candidates who passed the examination, but failed to obtain honours, assuming that no student who has failed can obtain honours?
(a) 25,000
(b) 30,000
(c) 27,309
(d) 28,509

Q.19. A and B have some guavas divided among themselves. A says to B, ‘If I give you 25% of the guavas, then I will still have 2 more guavas than you have’. To this, B says, ‘If you give me guavas equal to 70% of what I have now, then I will have 4 more guavas than you have’. What is the total number of guavas they have?
(a) 80
(b) 64
(c) 36
(d) 88

Q.20. Raghupati Raghav was able to score a total of 600 in 12 tests. He scored less than or equal to 80% of his average score per test in four of these tests. If he did not score more than 60 in any of the tests, then what is the minimum number of tests in which he should have scored more than 50?
(a) 8
(b) 4
(c) 3
(d) 2

 

Answer key

1.b | 2.b | 3.b | 4.c | 5.a | 6.a | 7.b | 8.a | 9.c | 10.c | 11.d | 12.b | 13.c | 14.b | 15.c | 16.d | 17.c | 18.d | 19.b | 20.b

Related Posts
Ask for Guidance

Want help with a specific topic or facing difficulties with your MBA prep? We are here to help. Just type in whatever you need guidance on and we will have our experts write a blog on it.

Subscribe with us